Doğum Kontrol Yöntemleri

3 Mayıs 2010 Pazartesi
DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ
1 Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, lohusalık döneminden sonra Adet görmeye başlamanız 3 ila 4 ay, bazı durumlarda daha uzun Olmanızı alabilir. Bebeğinizi emzirmiyorsanız, 4 ila 8 hafta arasında âdet görmeye başlayabilirsiniz. Bu da yumurtlamanın başlaması demektir.

İkinci bir gebelik, yeni doğum yapmış kadın için hiç beklenmedik bir yük olur. Annenin eski gücünü toplaması için en az 2 senenin geçmesi gerekir. Çocuklarıyla daha iyi ilgilenmesi açısından da bu sürenin uzunluğu önemlidir. Hâlâ annesine bağımlı olan ilk çocuğun hemen ardından bir başka çocuğun olması, çocuklarınızın sağlıklı yetişmesi açısından da zordur. Bu riskleri almamak için, doğumdan sonra hamile kalmamanın önlemlerini almalısınız. emzirme döneminde yumurtlama olmayabilir ya da âdet görmeyebilirsiniz. Bu, emzirmenin sıklığına ve emzirme süresinin uzunluğuna göre değişmekle birlikte, emzirmeyen kadınlara göre gebe kalma ihtimali düşünülür. Eğer seyrek emziriyor ve aralarda mama veriyorsanız gebe kalma olasılığınız yüksektir. Yine de emzirme, bir doğum kontrol yöntemi değildir. Gebelikten sonra âdet görmeye başlamadan önce yumurtlama meydana gelebilir. Eğer doğum kontrol yöntemi uygulamazsanız, emzirseniz bile gebe kalabilirsiniz.

Emzirme döneminde doğum kontrol hapları kullanmanız, özel­likle ilk haftalarda sütünüzün azalmasına sebep olacaktır. Bunun için emziren kadınlar doğum kontrol hapı dışında başka yöntemler ara­malıdırlar.
Rahim içi araç (spiral), normal doğum yapan kadınlara 40 gün­den sonra takılabilir. Fakat sezaryen ile doğum yapmışsanız 2 veya 3 ay beklemeniz gerekir. Rahim içi aletin emzirmeye hiçbir etkisi yok­tur.
Bunların haricinde erkeklerin prezervatif kullanması veya geri çekilme gibi doğal yöntemleri uygulaması da doğum kontrol yöntemlerindendir. Doğum kontrol konusunda doktorunuza danışa­bilirsiniz. Sunacağı doğum kontrol yöntemlerinden, size en uygun ve etkili olanı seçmelisiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder


Zirve100 Toplist

sağlık sağlık Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Toplist