Doğurganlık İlaçları

3 Mayıs 2010 Pazartesi
Tüp bebek yöntemi (IVF) veya yumurtlamayı destekle­mek için kullanılan doğurganlık ilaçlarının güvenilirlik de­recesi ve göğüs kanseriyle “ilişkili olup olmadığı bilinme­mektedir. Ancak 1940'lardan 1960'lara kadar doğurganlığı arttırmak, düşüğü önlemek ya da süt salgılanmasını durdurmak için hastalara verilen DES (diethylstilbestrol) gibi hormonlar ile menopoza karşı hormon takviye tedavi­sinde (HRT) kullanılan hormonların göğüs kanseri riskini arttırdığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla, doğurganlık ilaçları­nın da aynı etkiyi yaratması olasıdır.

Bir pratisyen doktorla evli olan ve kendisi de anestezi eğitimi alan Polly, üçüncü evrede kanser olduğunu öğrendiğinde 30 yaşındaymış. Kocası da, o da çocuk sahi­bi olmak istiyorlarmış. Ancak yumurtalıkları uyarmak için kullanılan hormonlar, tümörü de uyanp büyümesine yol açabileceği için, tedaviden önce yumurta depolamanın riskli bir iş olduğunu fark etmişler. Polly anlatıyor:

**Beni geçici olarak menopoza sokan bir ilaç olan Zoladex’i almaya başladım. Çünkü henüz hiç ço­cuğumuz yoktu, ayrıca kemoterapi yumurtalıkları­ma zarar verebilirdi. Bir doğum uzmanıyla görüş­tüm. Doktor, bana yapabilecekleri pek bir şey ol­madığını, Çünkü tümör reseptörlerimin fazlasıyla östrojen pozitif olduğunu, dolayısıyla bana kemo-terapiden önce, yumurtalarımı toplamak için uya­rıcı hormon vermek istemediklerini söyledi.

Sonra bir deneme yapabileceğimi söylediler. Eğer kemoterapiye başlarken yumurtalıklarımın iş­leyişini durdurursam, tedavi yumurtalıklarımı pek de etkilemeyebilirmiş. Bir süreliğine her şeyi durdu­up kapatmak bana mantıklı geldi. Şimdi ayrıca tamoksifen alıyorum.**

Embriyoların korunması
Erken menopoz riski taşıyan bazı kadınlar, tedavi baş­lamadan yumurtalarını muhafaza etmeyi düşünmektedir, böylece daha sonra çocuk sahibi olabilirler. Ancak yumur­taların büyümesini sağlamak için, kadına yüksek dozda hormon verme gerekliliği doğmaktadır. Göğüs kanseri te­davisi gören kadınlar için bu riskli bir uygulamadır. İkinci bir sorun da, yumurta toplamanın zaman alması ve genel­likle tedaviyi ertelemesidir.

0 yorum:

Yorum Gönder


Zirve100 Toplist

sağlık sağlık Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Toplist